Prechádzka k pamätníku

Kto by chcel spáliť trochu kalórií a má menej času, môže si urobiť prechádzku od parkoviska pri Bufete v lese pri autobusovej zastávke Vitálišovce, po zjazdovke popri vleku na Háj Nicovô, k pamätníku padlým v bojoch o oslobodenie počas 2 sv. vojny. Za oslobodenie Liptovského Mikuláša pred fašistami zaplatilo životmi 4563 československých a sovietskych vojakov. Na  Háji Nicovô, najväčšom cintoríne československých vojakov,  je pochovaných 1368 príslušníkov 1. československého armádneho zboru formovaného v ZSSR a partizánov z Liptova a Oravy. Sovieti, ktorí padli v boji o mesto, boli pochovaní v Žiline na vojnovom cintoríne Bôrik.

K pamätníku sa dá dostať autom aj od ulice Kpt. Nálepku v Lipt. Mikuláši a po asfaltke Cestou hrdinou alebo peši turistickým chodníkom tzv. kyslíkovou trasou Michala Martikána.

Blíži sa sviatok SNP, časť pietneho programu bude priebiehať aj na Háji Nicovô. Na háji sú aj hojdačky pre deti a kto si chce precvičiť svalstvo, dá sa aj na háji. Výhľady na okolitú krajinu sú nádherné.